Vrouwen van wie we houwen

Hoe is het met...

Hoe is het met… Anni Friesinger

Nu hebben we wellicht Jutta Leerdam, maar vroeger had je Anni Friesinger.

Als je er de conventionele normen op loslaat is Anni Friesinger niet ravissant knap. Maar toch heeft ze looks, met een hoofdletter L. En natuurlijk bezit de Duitse ook een geweldig lijf, dat ze eind jaren nul zelf gretig drapeerde over de spreads van menig mannenblad. Wat bepaald bijdroeg aan haar X-factor was dat de spontane atlete ook zeer bereikbaar en grijpbaar leek. Dat ze bovendien haar best deed om Nederlands te spreken met Mart Smeets cs. was beyond sympathiek, maar vooral slim om dat Schaatsen totaal geen internationale sport is. Want het is – wees eerlijk – net zo Nederlands als korfbal. Elk schaatstoernooi is eigenlijk een open Hollands NK. Dat wist Anni ook, die haar NOS-antwoorden lardeerde met een guitige blik en zo’n speels Duits accentje.

Friese boerenzoon

Haar prijzenkast zit aardig vol, maar zo rond 2010 kwam de sleet erin. Via haar beroemde valpartij in de ploegenachtervolging op de spelen in Vancouver, waarbij ze via nog wat wanhopige zwemslagen de finish over krabbelt, veroveren zij en haar equipe warempel nog net goud. Maar hierna is haar knie – waar ze al drie ingrijpende operaties aan heeft gehad – toch op. Even verrassend als integer is haar romance met Ids Postma, ook schaatser, maar vooral toch nuchtere Friese boerenzoon. En daarmee willen wij eigenlijk zeggen dat Ids met afstand de saaiste man is het peloton. Enfin, de schaatsduifjes trouwen en Anni verkondigt dat ze voortaan boerin is in het Heitelân van de vrij burgerlijk kalende Ids.

Speels accent

Hoewel? Ze bleek toch iets ongeduriger dan dat. In het pittoreske Sneek opent ze haar winkel in kinderkleding, waar ze soms  haar Duitse accent nog iets zwaarder aanzette om iets meer aandacht van mannelijke klanten te garanderen. Ids en Anni koesteren op de boerderij inmiddels twee dochters, maar Anni heeft heimwee naar de Alpen, waar ze is geboren en opgegroeid. Haar nieuwe thuisbasis wordt Salzburg en ze komt met Ids een lange afstands-huwelijk overeen. Voor de Duitse televisie doet ze Schaats-analyses en ze steelt harten als lenige kandidate van de tv-show Just Dance .

Afgetraind lichaam

Ze is gelukkig in Salzburg (waar ze weer een winkel heeft, Small Heroes) en met Ids. Tegen de Volkskrant vertelde ze:  ,,Ids en ik facetimen soms wel tien keer per dag om de paar weken komt de een naar de ander toe. We zijn het gewend en blij als we elkaar weer zien. Friesland, bij Ids, is mooi, het vlakke land, die weidse hemel. Maar ik ben een kind van de bergen. Zonder de Alpen om me heen word ik ongelukkig.’’ Het schaatsen mist ze niet, vertelde ze het ochtendblad. ,,De laatste keer dat ik een schaatspak heb aangetrokken, is alweer twee jaar geleden. Het enige wat ik wél mis, is mijn afgetrainde lichaam uit die tijd, haha.’’ Nou, Annie. Wij ook!

Foto’s: Facebook

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT