Biertje!

Biertje!

‘Hoe gaat het met je Dry January?’

‘Dry January is vooral iets voor echte alcoholisten’, hoor je vaak. Is dat zo? En kan het desondanks iets opleveren?

dry january

De helft van januari zit erop. Een maand lang zonder alcohol, zei je tegen iedereen die het maar wilde horen. Gaat het lukken, of schoof je al weer aan bij de wekelijkse vrijmibo? En stel dat je het tot eind januari volhoudt: ‘Voor wie na 31 januari weer op de oude voet verdergaat, maakt die ene maand per jaar zonder alcohol geen enkel verschil.’ Dat zegt Falder niet, maar Martijn ter Borg, maag-darm-leverarts bij het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven (in dagblad Trouw). Ter Borg: ‘De lichamelijke gezondheidseffecten hangen op de langere termijn af van gedragsverandering.’ Schrijver dezes heeft 2 x Dry January geprobeerd. Eén keer duurde het één dag, en één keer duurde het zes dagen.

'Stoppen in januari is wanhoop en kansloos'

ENKELE KEIHARDE WAARHEDEN

  • Januari is de slechtste maand van het jaar om te stoppen met drinken. De dagen zijn donker en kort, het regent en het is koud, de licht is lijgrijs, en je verveelt je kapot van Kerst tot einde januari. Waarom zou je niet tijdens een warm dinertje gezellig de fles delen? Stoppen in januari is wanhoop en kansloos. Maar Dry July slaat natuurlijk nergens op.
  • Handigheidjes helpen je niet. Je fopt jezelf als je in februari weer begint met maximaal 1 glas alcohol per dag, maar in het weekend als een gek ‘bindrinken’. Je weet wel: vrijdagsavonds de hele paal jenever in één sessie tot de bodem leeg. De wetenschap zegt: weekendzuipen doet het risico op een alvleesklierontsteking juist snel toenemen. Ook als je de hele week niets drinkt.

 ENKELE LICHTPUNTJEN

  • Zij die niet blijvend stoppen na hun Dry January drinken na zes maanden nog altijd minder dan voordat ze stopten. M.a.w. als je van 3 glazen per dag naar 2 glazen noem je dat gewoon ‘winst’.
  • Iedereen beaamt: zonder alcohol slaap ik beter, ik val af, ik heb meer energie.
  • Wat veel Falderaars/Dry January-beoefenaars constateren: het is eigenlijk best interessant om te zien hoe de persoonlijkheid van mensen verandert zodra ze het op een zuipen zetten.
  • Zonder alcohol kun je ook vrienden en een sociaal leven hebben.

IS WAAR: je mist de openhartige, grappige en boeiende gesprekken tijdens de eerste 2 glazen alcohol. Dat is het sociale aspect van drank. Boven de 3 glazen wordt het lallen en zelfvertedering.  OM EVEN AAN TE DENKEN: Zuipen is behoorlijk ordinair. Scandinaviërs, Britten en Nederlanders zijn de uitzondering van de wereld. In Italië, Taiwan enz. kijken ze medelijdend naar iedereen die te veel drank drinkt. Veel Nederlanders (oud en jong) denken dat doorzuipen de norm is. Vooral tijdens vakanties. Kom op zeg.

DE UITSMIJTER: ‘Een alcoholist is iemand die je niet aardig vindt en die net zoveel drinkt als jij.’

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT