Geld

en dan nog even dit

De beste belastingtips voor aangifte 2024

De jaarlijkse martelgang komt er weer aan! Maar met deze tips – toegespitst op ‘oldtimers’ - is het invullen van je belastingaangifte een eitje!

Pensioensparen via lijfrente

Als je de afgelopen 10 jaar geen of weinig pensioen opbouwde bij je werkgever, kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor je pensioen. Bekijk of je jaarruimte of reserveringsruimte hebt met deze rekenhulp van de Belastingdienst. Je kunt dan in je aangifte inkomstenbelasting betaalde premies aftrekken en betaalt daardoor minder belasting.

Kosten 2024 vooruitbetalen

Soms is het voordelig om kosten voor volgend jaar alvast vooruit te betalen. Dat geldt in sterke mate voor aftrekbare kosten. Als je volgend jaar een lager inkomen hebt en/of de AOW-leeftijd bereikt, kun je de kosten in 2024 vaak aftrekken tegen een hoger belastingtarief. Er is een andere reden om aftrekbare kosten vooruit te betalen. Zorgkosten en giften zijn elk jaar pas aftrekbaar voor zover ze een bepaald bedrag overschrijden in 1 jaar (de drempel). Overschrijd je dat bedrag in 2024 en weet je niet of dat in 2025 weer zo is? Dan is dit jaar betalen fiscaal interessant.

Met middeling belasting terugvragen

Als je inkomen in 3 opvolgende jaren sterk varieert, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kun je terugkrijgen als het meer is dan €545.

Bijvoorbeeld als:

Je net bent gestart met werken.

Je een tijd onbetaald verlof of sabbatical hebt opgenomen.

Je bent gestopt met werken (omdat je met pensioen bent gegaan).

Je bent ontslagen.

Als je niet om deze belastingteruggave vraagt, dan krijg je hem nooit. Je moet dus zelf scherp zijn.

Ga groen beleggen

Heb je meer vermogen dan €57.000 (of als stel €114.000)? Overweeg dan of je (een deel van) je geld groen en duurzaam wil beleggen of sparen. Je komt dan in aanmerking voor belastingvoordeel. Op 1 januari 2025 mag je naar verwachting per persoon maximaal €30.000 (2024: €71.250) aan groene beleggings- of spaarproducten hebben zonder daar belasting over te betalen. Bovendien krijg je ook nog 0,7% heffingskorting over het totale ‘duurzame’ kapitaal tot €30.000 (2024: €71.250). Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu.

Standaardaftrek

Voor iemand van 65 jaar en ouder biedt de belastingwetgeving een hogere standaardaftrek. Dit betekent dat je, afhankelijk van je leeftijd en bestandstatus, mogelijk in aanmerking komt voor een extra aftrek bovenop de standaard aftrek. Zorg ervoor dat je jouw aanspraak op deze verhoogde aftrek niet mist, aangezien het je belastbaar inkomen aanzienlijk kan verlagen.

Belastingvrij schenken aan (klein)kind

Door te schenken aan je (klein)kind bespaar je vooral erfbelasting in de toekomst. Je mag in 2024 aan elk van je kinderen €6633 belastingvrij schenken. Eén keer in hun leven mag dat zelfs €31.813 zijn. Dat blijft belastingvrij, waar ze het ook aan besteden. Eén van de voorwaarden is dat je kind (of diens partner) tussen de 18 en 40 jaar oud is. Een grootouder mag in 2024 per kleinkind maximaal €2658 belastingvrij schenken. De leeftijd van het kleinkind maakt niet uit.

Overweeg medische en tandheelkundige kosten af te trekken

Mensen op leeftijd hebben vaak te maken met hogere medische kosten. Als je totale medische en tandheelkundige uitgaven meer dan 7,5% van je aangepast bruto inkomen (AGI) bedragen, mag je deze kosten aftrekken. Dit omvat uitgaven voor preventieve zorg, behandelingen, operaties, en zelfs reiskosten voor medische zorg. Bewaar bonnetjes en gedetailleerde administratie om deze aftrekpost te maximaliseren.

Benut de belastingvoordelen van giften aan goede doelen

Donaties voor goede doelen kunnen een aftrekpost vormen. Als je aandelen of fondsen hebt die in waarde zijn gestegen, overweeg dan om deze rechtstreeks aan een goed doel te schenken. Je kunt de volledige marktwaarde aftrekken zonder kapitaalwinstbelasting te betalen, wat voordelig kan zijn voor zowel jou als het goede doel.

Bronnen: Belastingdienst, Consumentenbond

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT