Klussende knarren

mannenpraat

Als hout je in een rothumeur brengt

Houtrot. De nachtmerrie voor elke huiseigenaar. Falder weet raad.

Wij wonen in een huis van het bouwjaar 1928 en dan kom je weleens een rottend plekje tegen. Understatement van het jaar in dit geval. Onze erker hadden we tien jaar geleden eigenlijk direct bij de eerste houtrot moeten vervangen. We zijn inmiddels vier reparaties verder en de erker wordt er niet mooier op…

Wat zijn de oorzaken van houtrot?

Het is sowieso goed om jaarlijks het houtwerk van je huis in het voorjaar goed na te lopen, ook in verband met schilderwerk. De oorzaak van houtrot ligt vrijwel altijd in de grote hoeveelheid vocht die aanwezig is in het hout. Niet een gewoon regenbuitje op een kaal stuk hout, maar een constante belasting van vocht op hout. Hout wat langdurig een vochtpercentage van boven de 20% zal op een gegeven moment gaan rotten. In principe is elke houtsoort -duur of goedkoop – gevoelig voor vocht. De schade begint van binnenuit. Wanneer het daarbij langere tijd warm en vochtig wordt, is de kans groot dat schimmels hun slag slaan.

Signalen dat je last heeft van houtrot:

  1.     Zachte plekken
  2.     Gebarsten verflaag
  3.     Klemmende ramen of deuren
  4.     Doffe plekken en verkleuringen

Als je houtrot hebt ontdekt, zoek dan eerst waar het vocht vandaan komt. Vaak is een lekkend dak of dakgoot de oorzaak en als je dit niet oplost dan blijft uiteraard je houtrot steeds weer terugkomen.

Daarna kan het herstellen beginnen. Haal zoveel mogelijk het aangetaste hout weg met beitel en hamer. Zodra je ‘gezond’ en droog hout ziet en voelt, behandel dit dan met bijvoorbeeld Alabastine houtrotstop. Na droging wordt dit hout kogelhard en hoef je niet meer bang te zijn voor nieuwe rot. Het gat in het hout – vensterbank of kozijn – kun je opvullen met vulmiddel. Dit heb je in diverse vormen, maar het beste is een middel te kiezen op basis van epoxy. Dit zijn vaak twee componenten die je mengt tot een substantie. Als het gat erg groot is, breng het middel dan in laagjes aan zodat het steeds goed kan drogen.

Een timmer technisch en voor het gezicht heel acceptabel alternatief is om het gat met een nieuw stuk hardhout op te vullen. Zaag een stuk hout op maat van het gat, lijm het en vul eventuele randen en gaatjes netjes op met een  houtvulmiddel. Gebruik daarvoor een plamuurmes. Schuur de plek in zijn totaal en zet het in de grondverf. Schuur na een dag opnieuw en lak de eerste keer. Na weer dag drogen opnieuw schuren en lakken totdat de verf de herstelde plek goed afdekt.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT