Lifestyle

mannenpraat

Mijmeringen van een pensionado: ‘He joh, ga vissen!’ (Met 14 goeie tips!)

We gaan dit jaar definitief de deur van het werkadres dichtgooien. Ons wacht een tsunami aan tijd. We worden alleen nu al moe van alle gevatte opmerkingen over met pensioen gaan…

Sinds het woord ‘pensioen’ is gevallen, regent het in de vriendenkring zogenaamde goedbedoelde adviezen waarvan ‘ga toch lekker vissen’ met voorrang de aller slechtste is. We hebben voor het laatst gevist toen we 8 jaar waren, bij een jeugdwedstrijd langs de ringvaart in Lisse. We weten nog goed dat het ophalen van een voorntje of stekelbaars met een hengel welteverstaan geen enkele positieve sensatie bij ons deed losbreken. Nee, dat gaat hem niet worden. Joh.

Natuurlijk is het een mijlpaal, dat pensioentje, maar laten we het ook niet overdrijven. Volgens ons is een belangrijke tip: rustig blijven ademhalen en niet in paniek raken. Wees vooral nadrukkelijk jezelf, wat vind jij belangrijk? Want al die voorbije jaren ben je vooral bezig geweest met en voor anderen. Maar zeg nou eerlijk, als je als bijna zeventiger, niet jezelf kunt zijn, wanneer dan wel?

Natuurlijk mijmeren we veel over de komende tijd en jaren. Wat gaan we allemaal doen? Dan zijn nuttige tips en adviezen altijd welkom. Online kom je trouwens ook een heel eind. We kwamen al surfend terecht op de website Vriendenboeken.nl met geweldige tips als je eenmaal met pensioen bent. We delen ze graag!

 1. First things first….Feestelijk afscheid van je werk en je collega’s

Sluit je werkende leven op een goede manier af. Uit onderzoek van socioloog Levi van den Boogaard blijkt dat hoe positiever mensen hun afscheid waarderen des te beter ze zich voelen vlak na hun pensionering en in de jaren daarna. Een goed afscheid blijkt voor veel gepensioneerden de beste start van hun nieuwe leven.

 1. Ga op pad

Eindelijk alle tijd om ‘de wereld te verkennen’. Grote reizen maken, lang op vakantie gaan, het is iets waar veel mensen van dromen als ze aan ‘met pensioen gaan’ denken. Het is niet makkelijk om lang op vakantie te gaan als je werkt, maar gepensioneerden hebben de tijd aan zichzelf en, groot voordeel, ze hoeven niet tijdens het hoogseizoen op pad. Wist je dat je als 65-plusser met een persoonlijke ov-chipkaart 34% korting krijgt als je reist met tram, metro of bus?

 1. Geniet van de extra tijd

Veel pensionado’s zullen dat hectische ook wel eens missen, maar je hebt nu wel de ultieme vrijheid om de dagen in te vullen zoals je dat zelf wilt. Elke ochtend uitgebreid de krant lezen, die goede boeken die je al jaren op je liggen te wachten, overdag een fikste wandeling, op je gemak de boodschappen doen, aandacht besteden aan anderen… er is tijd voor.

 1. Blaas oude vriendschappen nieuw leven in

Hoe zou het toch gaan met……? In de loop der tijd zijn er altijd vrienden die je uit het oog verliest. Misschien door een verhuizing, een andere baan of omdat het leven soms zo loopt. Opnieuw contact leggen met oude jeugdvrienden, studievrienden, klasgenoten, buren of oud-collega’s kan waardevol en gezellig zijn.

 1. Wie laat wie nou uit

Ben je met pensioen dan heb je ook echt tijd voor een hond. Samen een paar keer per dag een ommetje doen, goed voor de gezondheid, maar ook voor de sociale contacten. Let maar eens op als je wandelt door het bos, je komt altijd mensen met honden tegen en het lijkt wel of ze elkaar allemaal kennen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hondenbezitters aanzienlijk minder ontevreden zijn over hun sociale, fysieke en emotionele toestand.

 1. Ruim je huis op

Loop eens door je huis, trek laden op, bekijk je zolder of schuur eens kritisch… Heb je echt alles nog nodig? Maak er dan iemand anders gelukkig mee. Verkoop het of geef het weg. Je huis (en je geest) vrij van overbodige spullen, voelt goed.

 1. Penvrienden: schrijf een brief

Lijkt nog niet zo lang geleden dat een brief schrijven of ontvangen heel gewoon was. We zijn het een beetje ontwend, maar het is natuurlijk hartstikke leuk om een echte brief te ontvangen in plaats van een mail.

 1. Deel je leven, deel je wijsheid

Vertrouw ze toe aan papier: je ervaringen, je levensverhaal, je wijsheid, je waarden, je levenslessen en je zegeningen. Deel jouw levensverhaal met je kinderen en kleinkinderen.

 1. Cultuur snuiven

Niet meer in het weekend naar musea, film of theater. Het kan elke dag van de week en zelfs overdag. Filmliefhebber? Denk dan eens aan een pathé unlimited kaart of de voorstellingen voor 50plussers. Een museumjaarkaart is een aanrader en ook de maandpas van wearepublic biedt veel leuke voorstellingen.

 1. Ga weer naar school of volg een cursus

Altijd al willen leren drummen? Of een cursus fotografie volgen? Of misschien wil je wel terug de schoolbanken in; colleges volgen op de hogeschool of universiteit. Ook de bibliotheek biedt online cursussen aan. Een leven lang leren is hartstikke leuk, leerzaam en ook nog eens goed om je brein in conditie te houden.

 1. Kom in beweging

Bewegen is gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Kies iets dat leuk vindt, bij je past of waar je nieuwsgierig naar bent. Je kunt je oefeningen voor de tv doen, maar erop uitgaan om te sporten heeft zeker meerwaarde. Je ontmoet op die manier andere mensen en, mocht je dat nodig hebben, een stok achter de deur.

 1. Geef iets terug

Het staat vast bij alle tips voor gepensioneerden: ga vrijwilligerswerk doen. Wat echter ook een mogelijkheid is, is om je kennis te delen. Misschien kun je bijles geven aan een jongere, mentor worden van iemand die net is begonnen met werken of een startup adviseren.

 1. Plan het volgende hoofdstuk van je leven

De eerste maanden en misschien wel het eerste jaar van je pensioen zul je er misschien nog niet zo mee bezig zijn, maar na een tijdje denk je wellicht ‘en nu’? Tijd voor een nieuw leven, misschien een nieuwe droom? Misschien wil je wel politiek actief worden of droom je stiekem al jaren van het schrijven van een boek.

 1. Laat je kleinkinderen van jou leren

Misschien ben je het niet zo bewust, maar je hebt je kleinkinderen heel wat te bieden. Je bent opgegroeid in een hele andere tijd. Je hebt waarschijnlijk nog geleerd hoe je moest naaien, breien, borduren, tuinieren, bakken, figuurzagen, zelf een vlieger maken, timmeren, houtbewerking maar ook oude kaartjespelletjes en ‘zuinig zijn’. Dat zijn echt geweldige vaardigheden om te delen met je kleinkinderen omdat ze nog steeds heel nuttig zijn én leuk.

Bron: vriendenboeken.nl

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT