Sport

Sport

Dichter tot Cruijff

Zo dicht bij je idool kom je nooit meer.

De Akkerstraat 32 in Betondorp, een ogenschijnlijk gewoon huisje, ware het niet dat hier de legende Johan Cruijff opgroeide. Het is nu opnieuw te huur.

Hoe dicht kun je komen bij jouw icoon, sportheld, muziekster? Tot God zo u wilt? In de praktijk is dat bijna altijd een schier onmogelijk opgave. Meestal blijft dat contact beperkt tot je naar de voorste linies bij het podium worstelen. En dan maar hopen dat de zanger(es) van jouw dromen je een blik waardig gunt. Of verlangend en hysterisch op de eerste rij op de tribune in het voetbalstadion staan en inzoomen op je held op het gras. Maar dichterbij kom je niet. Of je moet een Meet & Greet winnen met je idool. Maar ja, hoe groot is die kans? Waarschijnlijk net zo klein als het winnen van de jackpot in de Staatsloterij. En wat God betreft: bidden is volgens velen de poort naar de inner circle.

De Akkerstraat in de wijk Betondorp (officieel ‘Tuindorp Watergraafmeer’), op een steenworp afstand van het toenmalige Ajax-stadion De Meer. Vader Manus en moeder Nel Cruijff kwamen beiden uit de Jordaan. Na de oorlog waren ze in een woonwinkelpand een groentezaak begonnen, genaamd Cruijffs Aardappelenhandel. Nel werkte op vrijwillige basis ook af en toe als hulp in de kantine van het Ajax-stadion.

Veel belangrijker natuurlijk: hier stuiterde de bal ontelbaar vaak tegen de muren, vertrokken van de wreef van Johan en zijn vriendjes. Hier echoën nog steeds de toen al magische schoten.

Hier hield Johan de bal 100 keer hoog, slalomde hij met die dunne beentjes langs zijn denkbeeldige tegenstanders, kopte hij dagelijks de bal net naast de deurbel en gaf hij geïrriteerd gehoor aan zijn moeder Nel om de warme prak te komen nuttigen.

Het huisje van Johan is te huur. Al 1.400 belangstellenden zijn er voor Akkerstraat 32. Een benedenwoning van 62 m² met tuintje, voor nog geen 800 euro huur. De ultieme droom voor velen, en niet alleen Amsterdammers.

Wij waren bevoorrecht en konden Cruijff ooit in levende lijve ontmoeten. Het mirakel, el salvador, de eeuwige nummer 14 bleek uiteraard gewoon een mens van vlees en bloed, maar het mythische gevoel was er niet minder om.

Datzelfde alles overheersende sentiment is er volgens ons ook als je woont in zijn geboortehuis. Hoewel er nog weinig authentieks van de familie Cruijff in het huurhuis is terug te vinden, dat je als nieuwe huurder gluurders en al te opdringerige fans voor lief zult moeten nemen, is slechts een klein offer voor de sensatie van alle herinneringen die in en om dit huis ongetwijfeld dagelijks tot je komen.

Foto: eigen fotografie

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT