Potentie

Potentie

Onderzoek wijst uit: Het libido bestaat niet

Het woord ‘libido’ hoor ik maar al te vaak voorbijkomen in gesprekken met mijn vrienden. Dit gaat negen van de tien keer over dezelfde terugkerende issue: de liefdespartners hebben een te laag libido, waardoor het seksleven niet helemaal naar wens verloopt.

Dit blijkt helemaal niet het geval te zijn, want volgens experts bestaat het fenomeen libido niet eens. Onderzoekers beweren dat wat wij altijd beschouwd hebben als ‘het libido’ niet meer is dan ‘spontaan verlangen‘.  Ook seksuoloog Astrid Kremers noemt het een oud-freudiaans begrip dat seksuologen al een tijdje niet meer gebruiken. Van Freud hebben we namelijk ooit het idee geërfd dat het libido een natuurlijk instinct is, iets waar elk mens mee geboren wordt. Daar denkt Kremers dus anders over. Zij geeft hiervoor de volgende verklaring: ‘Verlangen en opwinding zijn emoties. Net zoals angst, blijdschap en verdriet. Het lijkt soms alsof die opwinding spontaan ontstaat, maar het is altijd een reactie op iets, net zoals andere emoties.’ Volgens Kremers is opwinding opwekbaar en ontstaat verlangen door remmende en stimulerende factoren. Deze factoren hangen weer samen met jezelf, je relatie, de omstandigheden en voldoende seksuele prikkels.

De reden dat mensen in het begin van hun relatie veel zin in seks hebben komt doordat ze in de beginfase meer aandacht, moeite en tijd steken in deze vier bovenstaande punten. Dat klinkt best wel logisch natuurlijk: in het begin van een relatie besteed je tenslotte veel tijd aan het mooi maken van jezelf mooi voor de ander en ben je continu met elkaar in de weer omdat je smoorverliefd bent.

Maar wat kun je dan doen als je merkt dat het niet-bestaande libido (oftewel je zin in seks) toch afneemt? Kremers: ‘Ik heb geen algemeen advies. Ik kijk per persoon welke remmende en stimulerende factoren er zijn. Hoe kunnen we de remmende factoren wegnemen en de stimulerende toevoegen? Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een advies op het gebied van leefstijl: vroeger naar bed, meer ontspanning, gezonder eten of meer bewegen zodat iemand beter in zijn vel zit. Maar het kunnen ook andere tips zijn, zoals meer lieve dingen voor elkaar organiseren of een slot op de deur zodat de kinderen je niet meer kunnen storen. En denk aan andere of sterkere seksuele prikkels.’

Bron: nu.nl

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT