Hein en Sjaak

mannenpraat

‘Paarden moeten verdwijnen uit de draaimolen? Dacht het niet’

Veel moet verdwijnen tegenwoordig, omdat het niet meer past in de moderne tijd. Maar is dat altijd een verbetering?

Straatnamen van kruiden bijvoorbeeld, omdat die doen denken aan ons koloniale verleden. Of standbeelden van onze vroegere ‘helden’ als Michiel de Ruyter die weliswaar de Zilvervloot kaapte, maar kent ook blijkbaar een dubieus slavernijverleden. Hoewel dat door de stichting met diens naam heftig wordt ontkend. Toegegeven, tijden veranderen, maar dat wil nog niet zeggen dat andere tijden er nooit zijn geweest. Je kunt wimpelweg de geschiedenis niet wissen. Voor je het weet lijken we op de Russen die alles laten verdwijnen wat ze niet zint. Natuurlijk moet je dingen uitleggen, maar dat is iets anders dan wegstrepen.

De nieuwste rel op dit vlak is de verwijdering van paarden en andere dieren uit de draaimolen. Dat vindt de dierenrechtenorganisatie PETA. ‘Carrousels met een dierenthema vieren onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens,’ schrijft de organisatie.

Beelden van dieren zouden kinderen het idee kunnen geven ‘dat dieren er alleen maar zijn voor ons amusement, terwijl ze net als wij angst, pijn, vreugde en liefde kunnen ervaren’. Volgens PETA zouden de dieren vervangen moeten worden door autootjes, vliegtuigen, ruimteschepen, vallende sterren, bezems, bulldozers en regenbogen.

Maar is het niet ook zo dat kinderen juist dankzij de draaimolen de liefde voor dieren ontwikkelen? Aanschouwelijk onderwijs, zouden wij zeggen. Dit is een paardje, dit een giraffe en dit een varken. Wij zijn opgegroeid met de draaimolen en er was geen groter genoegen als je paardje kon rijden. Het heeft ons juist geënthousiasmeerd om op latere leeftijd echt paard te gaan rijden! Oh, waarschijnlijk is dat ook geen goed teken en moeten we dat ook maar afschaffen. Wat is het volgende? Geen groenten meer eten, want ook die hebben gevoel?

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT