Mannen van wie we houwen

mannenpraat

Hoe voorkom je dat je een saaie, zure man wordt? 6 tips

Naarmate de jaren klimmen, hebben mannen de neiging om meer te gaan mopperen, zeuren en klagen. Herken jij dit ook? Voorkom dat je een boze witte man wordt...

Tip 1 Pak de bus naar nowhere.

De beste tip lazen we eigenlijk recentelijk in het Volkskrant Magazine. Neem de tram, bus of trein en stap na bijvoorbeeld acht haltes uit. Laat je compleet verrassen waar je terecht komt en in welk avontuur je stapt. Het is het beste medicijn tegen verzuring, saaiheid, voorspelbaarheid en depressies.

Tip 2 Koop een cabrio.

Als je met prepensioen gaat ben je geneigd een goedkope barrel aan te schaffen. Om de kosten te drukken. Een goedbedoelde Japanner of Koreaan met de nodige butsen en 3 ton op de teller. Niet doen. Blijf jezelf uitdagen, geef je geld uit en geniet van de frisse wind om je hoofd. Hatseflats!

Tip 3 Fiets, wandel, loop hard, maar beweeg.

Stilzitten is achteruitgang. Het lastige is: hoe meer je stilzit, hoe moeilijker het wordt om alsnog in beweging te komen. Als je de hele dag zit, blijkt uit studies, heb je aan het eind van de dag nergens zin meer in. Dingen als initiatief nemen en gemotiveerd zijn, dat zijn hersenfuncties. En die zakken in als je niks doet.

Tip 4 Zoek contact met de jeugd.

Ga met ze in gesprek. In zuidelijke landen zitten jong en oud altijd en overal door elkaar. In het café, restaurant, het strand. Er is geen afstand, want senioren worden in Spanje en Portugal bijvoorbeeld als lopende ‘kennisbanken’ gezien, mensen met levenservaring waarvan jongeren alleen maar kunnen profiteren.

Tip 5 Verlaat je comfortzone.

Kom regelmatig uit je comfortzone en doe iets waar je eerder nog nooit aan hebt gedacht. Ga bijvoorbeeld tuba leren spelen. Voordeel: zet je hersenen aan het werk. Op scans is te zien dat bepaalde delen van de hersenen daadwerkelijk groeien wanneer je bijvoorbeeld een muziekinstrument gaat bespelen. Daarbij komt: verandering vermijdt sleur, er waait een frisse wind door je leven en nieuwe dingen leren geeft voldoening en zelfvertrouwen.

Tip 6 Houd de hormonenmachine aan de gang.

Endorfines, ofwel gelukhormonen, zorgen voor een lichamelijk prettig gevoel.

Ze geven je de energie van een twintiger. Extra aantrekkelijk: gelukhormonen worden door ons lichaam zelf aangemaakt! Gratis en voor niks.

Je bent in staat om de productie ervan flink te beïnvloeden en zo jezelf te verjongen. Een onmisbaar element om de gelukhormonenproductie op gang te krijgen, is het hebben van een doel; een stip op de horizon. Zodra je dáárvan beelden op je innerlijke beeldscherm tovert, begint het geluksgevoel door je lijf te stromen. Het limbisch systeem in de hersenen kent eenvoudig het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid, de voorstelling is genoeg.

Foto: Getty

 

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT