Entertainment

Entertainment

Waarom je juist niet gek bent als je in jezelf praat

Je kent ze wel, die mensen die wat ze ook aan het doen zijn lekker in zichzelf mompelen. Of misschien doe je het zelf wel zonder dat je het doorhebt.

Zit de deur op slot?
Maar nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dat juist een goed teken is, dat je in jezelf zit te ouwehoeren. Want dat zou een teken van slimheid zijn. Als je tegen jezelf praat, train je als het ware je hersenen. Helemaal als je dat van jongs af aan al doet. Onderzoekers merkten dat kinderen die hardop hun gedachten vertelden meer focus hebben en kleine taken veel beter en sneller onder de knie hebben, zoals hun veters strikken.

Praten tegen jezelf helpt om je te concentreren, afleidingen te negeren en het houdt je rustiger, zo zeggen psychologen. Het helpt je ook om dingen beter te onthouden: als je bijvoorbeeld bang bent dat je de deur niet goed achter je hebt dichtgedaan, helpt het om tegen jezelf te zeggen: ‘De deur is op slot.’ Zo vergeet je minder snel dat je ‘m écht op slot hebt gedraaid. Het helpt bovendien bij het oplossen van een probleem. Stel, je zit net niet lekker in je vel en je weet het even niet. Ga gewoon eens in je eentje zitten kletsen.

Altijd al willen doen
Stel jezelf wat vragen én geef antwoord. Wat wil ik morgen doen? Wat wil over een jaar doen? Je krijgt er geheid meer zelfinzicht door en dat kan gelijk opluchten. Je hoeft niet altijd tegen een ander te praten om te weten wat de beste keuze is. Je weet het vaak al, maar soms kom je er in de drukte van je gedachten niet helemaal lekker uit. Hardop praten tegen jezelf helpt dan enorm. Net zoals dat het motiveert: je pept jezelf met een kleine me-talk op. Ik kan dit! of: Als ik het nu niet doe, wanneer dan? Zeg maar gewoon: Als ik het nooit probeer, lukt het nooit. Je gaat er gelijk zin in krijgen.

Bron: Women’s Health

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT