Jeugd

toen

Brommergeluk: wat wist je nog niet van de Yamaha?

Hij was een beetje het buitenbeentje bij de liefhebbers van brommers, de Yamaha, maar daarom niet minder spectaculair.

Pubers gingen in de jaren 60 en 70 toch al snel voor een Puch of een Zündapp of Kreidler. We hebben het met name over de Yamaha FS1, die tijdens de jaren 70 en 80 in veel uitvoeringen op de weg te zien was. Onze broer had er ook een en haalde met een beetje vijlen en opvoeren gemakkelijk 90 km per uur. Levensgevaarlijk natuurlijk, zeker zonder helm. Jammer dat hij uiteindelijk is gestolen, iets dat in die tijd helaas ook vaak genoeg voorkwam.

  1. De allereerste brommer van Yamaha was de YA-1, gelanceerd in 1955. Deze brommer had een 125cc-motor en werd een groot succes.
  2. Yamaha produceert verschillende populaire brommermodellen, waaronder de Aerox, de Neos en de Jog. Deze modellen hebben een goede reputatie op het gebied van prestaties en stijl.
  3. De Yamaha FS1 kwam dus in 1969 op de markt. De tank was vormgegeven met witte flanken. Het uiterlijk en bouw van de FS1 was die van een (kleine) motorfiets, berekend op een snelheid van 90 km/h: het frame werd ook gebruikt voor andere motorfietsen. In 1970 werden er ongeveer 6500 stuks verkocht, het jaar daarop meer dan 8000.
  4. In de jaren tachtig was de FS1 niet langer een topper op de markt doordat de concurrentie (zoals de Honda MB en Honda MT ) toenam. De FS1 bleef in Nederland leverbaar tot 1983.
  5. In 1987 maakte de FS1 met trommelrem een korte comeback. Dit type noemde men de FS1 2RU (Nederland) of 2RT (België). De Franse Motobécane / MBK-fabriek te Saint-Quentin (overgenomen in 1983 door Yamaha Motor), maakte tot 1990 nog het model voor een prijs van 1200 gulden.
  6. In 2001 introduceerde Yamaha de eerste viertaktmotor voor brommers, genaamd de Yamaha Jog RR. Dit was een belangrijke mijlpaal in de brommerindustrie.
  7. Yamaha heeft een lange geschiedenis in de motorsport en heeft veel successen behaald in verschillende racecategorieën. Ze hebben deze expertise gebruikt bij de ontwikkeling van hun brommers.
  8. De Yamaha Aerox is een van de meest populaire sportieve brommers van het merk. Het is uitgerust met een krachtige motor en heeft een agressief en modern ontwerp.
  9. Yamaha-brommers staan bekend om hun wendbaarheid en rijcomfort. Ze zijn populair bij zowel stadsrijders als liefhebbers van langeafstandsritten.
  10. Yamaha heeft geavanceerde technologieën geïntegreerd in hun brommers, zoals brandstofinjectie en elektronische ontstekingssystemen. Dit zorgt voor betere prestaties en efficiëntie.

Foto: 1op25

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT