Memory lane

toen

Tv-historie: laatste acteur Britse serie Dad’s Army overleden

De Britse acteur Ian Lavender – de sullige private Pike - is recent op 77-jarige leeftijd overleden. Wie? Lavender was de laatste hoofdrolspeler uit Dad's Army die nog in leven was. De serie roept nog altijd heerlijke herinneringen bij ons op.

Lavender (zie foto onder) was jarenlang te zien in de populaire Engelse serie die ging over een groep lokale vrijwillige soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Lavender speelde de rol van Private Pike, het jongste lid van een peloton soldaten dat voornamelijk bestond uit oudere tot zeer oude mannen. Lavender was van 1968 tot en met 1977 te zien in de BBC-serie.

Wat een briljante serie! Het is die typisch Britse humor in de serie die je vaak de slappe lach bezorgde. Een gouden tv-moment. Oude mannen van de Home Guard in een fictief klein kustplaatsje – Walmington on Sea – die niet konden wachten om Hitler en zijn trawanten aan de bajonet te rijgen. Vooral corporaal Jones, de slager in het dorp, stak zijn fanatisme niet onder stoelen of banken. Maar hoe ze ook hun best deden om er nog enigszins militair uit te zien, elke poging daartoe sneuvelde kansloos. Het bleven oude mannen in een versleten soldatenuniform die meer op padvinders leken dan getrainde vechtersbazen. Negen seizoenen en 80 afleveringen lang wisten ze ons toch maar optimaal te vermaken met krankzinnige veldoefeningen onder leiding van de trotse captain Mainwaring, de prettige oplichtingspraktijken van zwarte markthandelaar Joe Walker, de pacifistische Godfrey, de doodgraver Frazer met zijn immer donkere vooruitblikken en sergeant Wilson die vanuit zijn militaire achtergrond eigenlijk Mainwaring in krijgskunde ver voorbij stak.

Dolkomische grappen en grollen in soldatenuniform!

En dan Pike. Tja, een sul van de eerste orde, een moederskindje die immer een sjaal droeg – moest van moeders – en die door zijn immense onhandigheid geen enkele missie tot een goed einde wist te brengen. Sterker nog: vaak was hij het die het peloton in gevaar bracht door zijn kinderlijke speelsheid. Met zijn overlijden komt een historisch tv-tijdperk tot een droevig einde.

Dad’s Army is nog steeds volop te zien op YouTube. Gelukkig maar.

Fotografie: YouTube

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT