Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

De duurste whiskey ooit verkocht

Misschien dat je die erfenis hieraan kan uitgeven?

De fles werd door veilinghuis Sotheby’s verkocht en ook zij stonden versteld, want hij is uiteindelijk voor meer dan het dubbele onder de hamer gegaan. Ze hadden verwacht dat hij rond de 800.000 á 1,3 miljoen euro weg zou gaan, maar dat werd dus even een financieel prettig verrassing.

WELKE WHISKY IS HET EN WAT IS HIER ZO BIJZONDER AAN?

Het is een Macallan uit 1926, en eenzelfde soort fles had het vorige record al gezet: in 2019 werd precies zo’n fles geveild en leverde destijds 1,7 miljoen euro op — en nu dus 7 ton meer. Deze Macallan heeft 60 jaar in het donker gelegen op Europees hout, en dat is ook terug te zien aan de donkere kleur. Het etiket is ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Valerio Adami en is daarmee één van de twaalf ter wereld met dit etiket.

Van het vat waaruit deze whisky komt, vat 263, werden in 1986 slechts 40 flessen mee gevuld door Macallan (in Moray, het noorden van Schotland). Opvallend: alle 40 flessen werden niet voor de verkoop gebruikt, maar cadeau gegeven aan de belangrijkste klanten van Macallan. De flessen zijn enorm gewild en breken elke keer weer records op veilingen zoals deze — met deze specifieke fles nu als huidige recordhouder.

HOE SMAAKT DE MACALLAN 1926?

Ik vraag me dus serieus af of de nieuwe eigenaar de fles wilde hebben om op te drinken, of als investering. Want wat is een goed moment om een fles van bijna 2,5 miljoen aan te breken? Dat doe je niet echt op de eerste date, lijkt me. En daarnaast is deze smaak zo specifiek, dat waarschijnlijk alleen de échte whisky-liefhebbers hem kunnen waarderen. Dat wist Jonny Fowle, hoofd van de whisky-afdeling in Sotheby’s, namelijk te vertellen. Leuke baan overigens.

Voor de Macallan 1926 werd geveild mocht hij een druppel proeven, tot zijn grote vreugde: ‘Ik heb een kleine druppel geproefd — echt een kleine druppel — van de whisky. Hij is heel erg vol van smaak, het heeft veel gedroogd fruit en zoals je zou verwachten, heel veel kruiden en veel hout.’

‘Het is geen whisky die makkelijk wegdrinkt. Het is een volle, rijke borrel, maar hij is waanzinnig.’ Wie de gelukkige nieuwe eigenaar ervan is, is niet bekend.

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT