Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Op welke plek je de beste ideeën krijgt

En je bent er (hopelijk) dagelijks

Ga jij al een tijdje inspiratieloos door het leven en heb je het gevoel dat je compleet vastloopt als het gaat om nieuwe, goede ideeën? Ga douchen. Een nieuw onderzoek legt uit dat we onze beste ideeën krijgen als we naakt en nat zijn.

Hoewel de douche misschien een vreemde plek lijkt voor inspiratie, is er een goede, wetenschappelijk onderbouwde reden voor dit fenomeen: DMN, oftewel: default mode network. Het is een netwerk in je brein dat wordt geactiveerd wanneer de hersenen rusten of wanneer de geest afdwaalt. Dit gebeurt tijdens gebruikelijke bezigheden waarbij heel weinig aandacht nodig is, zoals douchen. Je hersenen zijn tijdens je dagelijkse doucheritueel niet specifiek gefocust en dus stromen alle creatieve ideeën, oplossingen en suggesties als vanzelf met het water mee. 

Douchen kan een meditatieve en ontspannende ervaring zijn. Het warme water en de rustgevende, spetterende geluiden kunnen je brein afleiden en stress en angst verminderen. Wanneer dit gebeurt ontspant je brein en voel je je vrij om af te dwalen, wat kan leiden tot ideeën die je anders niet gehad zou hebben.

Ik ben gék op de douche omdat het één van de weinige plekken is waar je zonder twijfel helemaal alleen kan zijn. Doordat je niemand hebt om je af te leiden, heb je vrij spel om je gedachten zo ver te laten reiken als je zou willen.

Doordat douchen een collectief talent is geworden het een vaak herhaalde activiteit is, wordt de dopamine in onze hersenen tijdens het douchen verhoogd, wat ervoor zorgt dat we ons, naast schoon, ook nog eens goed en gemotiveerd voelen. Dit zorgt dan weer voor, jawel, nieuwe inzichten.

Wist je dat er tijdens het inzepen ook daadwerkelijk nieuwe verbindingen worden gelegd in je hersenen? Dit komt doordat je na een dag van eindeloze informatie verwerken eindelijk actief tijd hebt om even níet na te denken. Dit helpt bij het doen van nieuwe ontdekkingen waar je de rest van de dag nog geen ruimte voor hebt gehad. Wie had ooit gedacht dat je door niet na te denken eigenlijk heel slim bezig bent?

Bron: Poosh

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT