Lifestyle

mannenpraat

Reptielenbrein is de baas achter het stuur

We staan weer in de file, worden afgesneden, fietsers rijden massaal door rood en we krijgen de ene middelvinger na de andere. Hoe ee blijven we kalm en rustig achter het stuur?

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een tijdje geleden een enquête gedaan onder ruim 23 duizend automobilisten. Uit dat onderzoek blijkt dat 13% van de automobilisten (1 op de 7!) naar eigen zeggen ooit betrokken is geweest bij een verkeersruzie. Ruim de helft van die ruzies had een gevaarlijke situatie tot gevolg, dus automobilisten die elkaar abrupt laten remmen of elkaar snijden.

Ook wij kunnen maar lastig wennen aan die asfaltjungle waarin het lijkt of het recht van de sterkste, lees: de meeste pk’s, doorslaggevend is.

Het schijn dat we er zelf niet eens zo veel aan kunnen doen, want zodra we instappen in een auto neemt ons reptielenbrein het over.

We zien uitsluitend andere dinosaurussen waarmee we de strijd moeten aangaan. Kortom, we schieten direct in de modus van stressen, schelden, afsnijden, 130 rijden en middelvinger opsteken.

Verkeerspsycholoog Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen denkt er het zijne van in een artikel van de Volkskrant van zaterdag 11 maart 2023: ‘Bij een kleine groep mensen speelt zoiets misschien, maar niet bij het gros van de verkeersdeelnemers.’

Gebrekkige communicatie speelt volgens hem een grotere rol. Automobilisten kunnen elkaars intenties moeilijk inschatten. Zat die persoon niet op te letten, of sneed hij me expres af? Maak je een onhandige manoeuvre met je boodschappenwagentje in de supermarkt, dan zeg je sorry. Vanuit een auto is het moeilijker om je te verontschuldigen.

‘Enige vergevingsgezindheid in het verkeer is wel fijn’, zegt De Waard. ‘Maar volgens mij is die er ook volop. Ik denk dat maar een klein deel van de bestuurders agressief is. Maar zulk gedrag vergeet je niet snel. Het valt erg op.’

David Dewulf schreef vorig jaar een boekje over het gedoe in het verkeer onder de titel Mindful Onderweg. Hij geeft de volgende tips om als een Zen-boeddhist door het verkeer te laveren en alle stress van je af te laten vloeien.

  • leer goed ademhalen
  • kies voor de houding: ik heb de tijd, vertrek op tijd, blijf altijd rustig rijden,
  • neem ademruimtes
  • Lach bij een rood stoplicht. Hij zegt: ‘Heb je ooit gezien dat een rood stoplicht sneller groen wordt als jij je ergert? Nee.’
  • Geniet van stilte (dus zet de autoradio eens uit),
  • Blijf Zen, laat je niet door de ander uit je tent lokken, neem een positieve houding aan
  • Kies voor empathie, schenk je vriendelijkheid, mantra om jezelf en de ander het beste te wensen.

Pfff, dat is voor ons een behoorlijke persoonlijke challenge. Wij zijn eigenlijk altijd een soort Max Verstappen die met moordsnelheid zo snel mogelijk van A naar B scheurt. Komt volgens ons niet door het reptielenbrein, maar door onze minachting voor regels en snelheidsbeperking (100km p/u, wie verzint dit?). Maar OK, we gaan het boekje naleven.

Althans, we gaan een poging doen. Want automobilisten die ons afsnijden, 80 rijden op de snelweg, fietsers die zich voor onze auto werpen als christenen voor de leeuwen in de Romeinse arena, hoeven niet op onze mindfulness te rekenen. Dan zal helaas het reptielenbrein het weer overnemen …

Foto: shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT